Πράγματα και θάματα στη Μαλάκα της Μαλαισίας



Πράγματα και θάματα
στη Μαλάκα της Μαλαισίας

MALACCA έγραφαν περήφανα στο στήθος τα τουριστικά μπλουζάκια, αλλά κανείς έλληνας δε θα τ' αγόραζε για ενθύμιο.

Άλλωστε έχεις τόσα να θυμάσαι από αυτή τη ζωντανή ιστορική πινακοθήκη που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς! 
Τα τσαμπιά των κόκκινων χνουδωτών Ραμπουτάν να πουλιούνται στο δρόμο σαν πορτοκάλια στην Αργολίδα.
Το Μουσείο των μπάμπα και των νιόνια", ήτοι των κινέζων 2ης γενιάς που ευημερούσαν στο λιμάνι κλειδί της Ανατολής απ' όπου πέρασε ο Μάρκο Πόλο και ο Κολόμβος.
 Η ολλανδική συνοικία και το πορτογαλέζικο φρούριο Φαμόζα και το κινέζικο κοιμητήριο των χιλιάδων κινέζων, που εκτέλεσαν οι γιαπωνέζοι σε μιαν επιχείρηση γενοκτονίας ακριβώς όπως οι σύμμαχοί τους γερμανοί στην Ευρώπη.
Σπίτια παραδοσιακά από τον 15ο αιώνα, τζαμιά και βουδιστικοί ναοί, τάο και χριστιανικές εκκλησιές κάθε δόγματος. 
Αξιοσημείωτος (όμοιος με την ευσέβεια που δείχνουν οι μουσουλμάνοι για τον αη Γιώργη τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στην Πρίγκηπο) είναι ο σεβασμός που αποδίδουν οι ντόπιοι σ' ένα καθολικό ιησουίτη άγιο, τον Φραγκίσκο Ξαβιέ, που έκανε ιεραποστολή από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία.
Σημεία και τέρατα ιστορούν γα τη χάρη του οι μουσουλμάνοι. Ούτε η Παναγιά της Τήνου!! 
Όσο ζούσε, λένε, έχασε το ροζάριό του στη θάλασσα και καθόταν θλιμένος στην αμμουδιά. Τότε βλέπει ένα καβούρι να βγαίνει από τα νερά κουβαλώντας το και -ω του θαύματος!- το καβούρι ήταν σημαδεμένο στη ράχη με ένα σταυρό!!! Έκτοτε οι ευσεβείς κάτοικοι της Μαλάκα δεν τρώνε τα καβούρια, ακριβώς όπως οι ινδοί δεν τρώνε τις αγελάδες και οι μουσουλμάνοι και εβραίοι τους χοίρους.
Όταν πέθανε ο άγιος τον έθαψαν στο λόφο που υπάρχει στο φρούριο Φαμόζα, αλλά στους 9 μήνες οι ευσεβείς καθολικοί της Γκόα τον ξέθαψαν και τον κουβάλησαν στην πατρίδα τους, όπου το σκήνωμά του παραμένει τόσο ζωντανό, που αν το τσιμπήσεις ματώνει!!!
Ο πάπας Ιωάννης Παύλος σε κάποια περιοδεία του επισκέφθηκε τη Γκόα και θαύμασε με το θαύμα του αγίου τόσο, που απαίτησε να το μετακομίσουν στη Ρώμη για να το εξετάσουν ειδικοί επιστήμονες. Οι κάτοικοι όμως της Γκόα δεν ήταν κορόιδα να χάσουν την τουριστική ατραξιόν και μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν να στείλουν στη Ρώμη μόνο το δεξί του χέρι.
το κάστρο Φαμόζα
 Αν έτρεξε αίμα κατά την αποκοπή του άκρου θα σας γελάσω. Είναι όμως γεγονός ότι τότε το άγαλμα του αγίου που είχε στηθεί στη θέση όπου υπάρχει ο τάφος στη Μαλάκα δέχθηκε αιφνίδια την επίθεση παρακείμενου δένδρου και εν μέσω καταιγίδας κόπηκε το χέρι του αγάλματος στη ίδιο ακριβώς σημείο με το αποκοπέν άκρο του σκηνώματος. Έκαναν λιτανείες και προσευχές και αποφάσισαν ν' αφήσουν κουλό και το άγαλμα εις δόξαν του αγίου Φραγκίσκου Ξαβιέ.
Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον!!!
μουσείο των μπάπα και νιόνια

κινεζικό νεκροταφείο από το ολοκαύτωμα των Γιαπωνέζων

πορτογαλικού ρυθμού κτίριο

στο φρούριο Φαμόζα

εξω από το ναό του αγίου Φραγκίσκου Ξαβιέ

εξω από το κινεζικο μουσείο

στην ολλανδική συνοικία


τυπικό κινέζικο σπίτι με το μαγαζί κάτω και το σπίτι πάνω

μουσουλμανικό τέμενος

Δημοσιεύτηκε εφημερίδα Η ΑΥΓΗ στήλη "εξ αφορμής" 14-12-2000

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα