Αρχαία στην ύπαιθρο

Αρχαία στην ύπαιθρο

Αυτή η γη η σπαρμένη με ιστορία!
Οι αφύλαχτες αρχαίες πολιτείες με τους γυμνούς σπονδύλους, ίδιους ακροδάχτυλα που πάνω τους φυτρώνουν αγριολούλουδα, που ανθίζουν ακροκέραμα για να φωλιάζουν τα χελιδόνια.
Τα θέατρα κοχύλια στο βράχο, θέατρα γόνιμα, λαξεμένα στο ύψος τ’ ουρανού, ν’ ακροβατούν πάνω απ’ τη θάλασσα αγκαλιασμένα με μυρωδάτα πεύκα, ν’ ακουμπούν την πλάτη στη Μυκηναϊκή ακρόπολη, γιατί έτσι πρέπει, η μια γενιά να σηκώνει στους ώμους της την άλλη.
Θεμέλια ναών και κρήνες νεκρών φρεάτων, υπόλοιπα επιχρισμάτων και μοναχικοί κίονες να στοχεύουν τ’ αστέρια με απορία, η δαντελωτή τους αφή ανεμίζει αιωνιότητα, καθώς βήματα αρχαίων πλάνητων θνητών σαλπίζουν τη ματαιότητα της ύπαρξης.
 Γυμνάσια αγορές και πολιτείες θαμμένες στη λήθη.
Αρχαία Σικυών, Αιγές, οι τότε εμπόλεμοι, τώρα αδελφωμένες στη σιωπή. Κατσίκια πυρφόρα ονομάτισαν την πόλη. Αίγες νικηφόροι κατατρόπωσαν τη Σικυώνα, αθώες ανυποψίαστες αίγες αφορμή αφιερωμάτων στην Αρτέμιδα την Αγροτέρα.
 Πάντα οι παρθένοι σώζουν τις πόλεις. Από την Αρτέμιδα και την Αθηνά μέχρι τη Μαρία.
Οι άγνωστες αρχαίες πολιτείες, οι κατάδικές μας. Κανείς φύλακας να σε περιφρουρεί. Δε νιώθεις έκθεμα σε βιτρίνα, δε μετράς τη φθορά στο βράχο απ’ τα τόσα θαυμαστικά βήματα.
Αφύλαχτοι θησαυροί. Σάρκα από τη σάρκα μας και αίμα από το αίμα μας. Μπορείς να σκαρφαλώσεις πάνω τους και να τ’ αγγίξεις θωπευτικά, ακόμη και να σκαλίσεις βέβηλα το όνομά σου σαν άλλος Μπάυρον.
Πώς να προφτάσουν να τα φυλακίσουν; Όλη η Ελλάδα γεμάτη ανεξερεύνητες αρχαιότητες. Μόνο η Αχαϊκή συμπολιτεία είχε 40 πόλεις.
Άλλωστε μόνο κάποιοι εκκεντρικοί επισκέπτονται αυτές τις μη τουριστικές αρχαιότητες.
 Η νεολαία που συνωστίζεται στις καφετέριες του Κιάτου δε μπαίνει στον κόπο να δει από περιέργεια τ’ αρχαία στο Βασιλικό.
Κι όμως αυτή η απέραντη ιστορία πολιτισμού, που ξεθάβουμε γουλιά γουλιά είναι κοινό μας κτήμα. Δεν ανήκει μονάχα σε μας, που τούτη τη στιγμή τα βλέπουμε να μας ιστορούν τα περασμένα μεγαλεία, που δύσκολα κατανοούμε.
Δυο μεγάλα θέατρα σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, όταν η Κόρινθος σήμερα δεν έχει ένα ισάξιο ή υδραυλικές εγκαταστάσεις σε περιοχές, όπου σήμερα δεν υπάρχει αποχέτευση.
Αυτό το αίσθημα σεβασμού για ότι χάθηκε, αυτό το άρωμα επίγνωσης το οφείλουμε σ’ αυτούς που θάρθουν όταν εμείς φύγουμε.
 Όχι μόνο στα παιδιά μας.
Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Δεν υπάρχει γονίδιο που να εγγυάται την ελληνική μας καθαρότητα. Πολλές φυλές αποτέλεσαν το μωσαϊκό του ελληνισμού -τα κύματα των Δωριαίων κατάπιαν τους Αχαιούς, κι οι Αχαιοί τους Μυκηναΐους και τους Κρήτες-. Με την υπογεννητικότητα που μας δέρνει σήμερα, θα είμαστε ευτυχείς αν επιβιώσουμε σαν κράτος.
Θα είμαστε Έλληνες, όσο μιλάμε ελληνικά, όσοι μιλάμε ελληνικά κι έχουμε ελληνική παιδεία.
 Κι αυτή την παιδεία την αποκτούμε χωρίς λόγια.
Μόνο σαν αφουγκραζόμαστε την ανάσα των ξεχασμένων αρχαίων πολιτειών, που στολίζουν την γη μας απ’ άκρη σ’ άκρη.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Νικος Φαραζης Στην ‘Λεηλασία και καταστροφή των Ελληνικών αρχαιοτήτων’ του Κυριάκου Σιμόπουλου αναφέρονται τα ονόματα ανά εικαστική κατηγορία (γλύπτες, ζωγράφοι, αγγειογράφοι, αρχιτέκτονες, χαράκτες, τορευτές, καλλιτέχνες μωσαϊκών..) όσα ονόματα έχουν καταγραφεί σε Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, άρα μόνο των επιφανών. Οι γλύπτες (επιφανείς) μόνο, 400 τον αριθμό, πιάνουν 3 σελίδες. Αν σκεφτεί κανείς το πλήθος των αγαλμάτων που κατασκεύαζε ο κάθε γλύπτης, ο Λύσιππος είχε 550 στο ενεργητικό του με το ένα να συναγωνίζεται το άλλο σε ομορφιά, φτάνει στο συμπέρασμα ενός Άγγλου συγγραφέα, πως τα αγάλματα ήταν περισσότερα από τους ανθρώπους. Υπήρχαν παντού.
    Ας αφήσουμε έξω Αθήνα, Ολυμπία και Δελφούς γιατί θα χάσουμε το λογαριασμό. Στη Ρόδο μετά τις λεηλασίες των Ρωμαίων, όπως λένε ο Πλίνιος και ο Μουκιανός, κατά τον Α’ αιώνα είχαν απομείνει 3.000 αγάλματα. Έτσι για να πάρουμε μία μικρή ιδέα για το μέγεθος.
    Και έμειναν τόσα παρά τις καταστροφές από Πέρσες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς (η μεγαλύτερη καταστροφή), Φράγκους, Οθωμανούς….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Konstantinos Foteinakis Κείμενα με αντοχή στο χρόνο....
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 20 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στάθης Πλαπούτας Καλήμέρα Μαρία..... Τεράστιο το θέμα αυτό..... Και εγκληματική αμέλεια εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας...... Ενας τεράστιος πλούτος που μαζί με την απείρου κάλους φυσική ομορφίά καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες και να είμαστε σε αυτή την μιζέρια και την φτώχεια..... Κανένα κράτος δεν διαθετει αυτόν τον πλούτο..... Και όμως δεν διαφυλάσσεται και δεν προβάλεται και αυτό οφείλεται σε σκοπιμότητες οπως πιστεύω εγώ....Δεν θα αναφέρω περισσότερα γιατί θα γίνω ενοχλητικός για πολλούς..... Απλώς θα πω ότι λυπάμαι....
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 1 ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης