Ο νομπελίστας Adolfo Perez Esquivel στην Αθήνα

Ο Αντόλφο Περεζ Εσκουάιαρ με την Παραολυμπιονίκη Δήμητρα Κορακίδα  
Ο νομπελίστας Adolfo Perez Esquivel στην Αθήνα


Στις 2-2-2018 στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη έγινε η επίσημη έναρξη του PeaceJam Conference στην Αθήνα.
Ο Adolfo Perez Esquivel διάσημος καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός από την Αργεντινή πήρε το Νόμπελ ειρήνης το 1980 για τη δράση του κατά της δικτατορίας (είχε φυλακιστεί επί 14 μήνες και απελευθερώθηκε όταν ανακηρύχθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία Διεθνής πολιτικός φυλακισμένος το 1978). Έκτοτε ασχολείται με την προσπάθεια διαγραφής του χρέους των φτωχών χωρών και τη δημιουργία "χωριών ειρήνης" που προσφέρουν στέγαση και εκπαίδευση στα φτωχά άστεγα παιδιά της Αργεντινής.
Η ομιλία του ήταν ανθρώπινη κι ελπιδοφόρα. Μίλησε για τις ομοιότητες Ελλάδας Αργεντινής, για τα δυσβάσταγα χρέη που η κοινωνία της αφθονίας φορτώνει σε άτομα και κράτη, για τη συλλογική μνήμη που διαμορφώνει τα έθνη, για την δημοκρατία που δεν εξαντλείται στο δικαίωμα ψήφου, για την παιδεία, που παρά την τεχνολογική πρόοδο πρέπει να είναι ουμανιστική, για την ελευθερία που είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης κάθε ανθρώπου, για την αγάπη προς όλους η οποία είναι απαραίτητη γι την επιβίωση, για την ελπίδα χωρίς την οποία δεν υπάρχει πρόοδος. Αναφέρθηκε στους κινδύνους από τους εξοπλισμούς και ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα. και για τους αγώνες, που είναι απαραίτητοι για κάθε αλλαγή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε και στη δική του άποψη σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ότι σαν άτομο θυμάται, αλλά και συγχωρεί. Όμως η κοινωνία για να προχωρήσει επιβάλλεται να υπάρχει κάθαρση -κάτι που δεν έγινε στην Αργεντινή. Δυστυχώς κατέληξε δεν μπορεί να ανθίσει η δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη. 
Η κα Ellen Froustis πρόεδρος του ελληνικού Peacejam υπογράμμισε ότι αν και αμερικανίδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα για να δώσει στα ελληνόπουλα που θέλουν να προσφέρουν εδώ, το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης και πρότυπα για να νιώσουν την ανάγκη να επιλέξουν και αυτά τον δύσκολο δρόμο.
Ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας συμφώνησε να υιοθετήσει το πρόγραμμα του PeaceJam για εκπαίδευση ειρήνης στα δημόσια σχολεία, όπως προτείνεται και από τον ΟΗΕ

Ελλεν Φρουστης, Γιάννος Παπαιωάννου, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Αντόλφο Περεζ Εσκουιβέλ, 
Η εντυπωσιακή αυτή επίσημη έναρξη προδιαθέτει και για την ποιότητα των εργασιών του Συνεδρίου που θα ακολουθήσει τις επόμενες δυο ημέρες (3-4 Φεβρουαρίου)
με τον αντιπρόσωπο της Peacejam Alan Schwartz

με τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ Πάνο Τριγάζη

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης