Ένας 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι πυρηνικός....
« Ένας 3ος Παγκόσμιος πόλεμος θα είναι πυρηνικός» συμφώνησαν στις δηλώσεις τους Μπάιντεν και Λαβρόφ.
Όμως η τιμημένη με Νόμπελ ειρήνης 1985 IPPNW ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου 2022 με τη συνδρομή γιατρών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία προειδοποιούσε για τους κινδύνους που θα προκύπταν από αυτό τον πόλεμο και που θα ήταν
1) Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις ενός συμβατικού πολέμου στην Ουκρανία στην υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.
2) Ο κίνδυνος μεγάλων εκλύσεων ραδιενέργειας από έναν ή περισσότερους από τους 15 πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία, που είναι ευάλωτοι σε εσκεμμένη ή τυχαία καταστροφή ή κατάρρευση λόγω απώλειας ισχύος μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο
3) Οι καταστροφικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες εάν τα πυρηνικά όπλα εκτοξευθούν εσκεμμένα ή κατά λάθος ή λόγω εσφαλμένου υπολογισμού.
Δυστυχώς οι προβλέψεις μας ήδη επαληθεύθηκαν αφού η τραγωδία του πολέμου πλήττει τους αμάχους και οι μεταναστευτικές ροές ξεκίνησαν, ενώ το Τσέρνομπιλ ήταν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής κατάληψης και οι «ειδήσεις» για διαρροή ραδιενέργειας αξιοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τον πραγματικό κίνδυνο σαν μοχλό πίεσης της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο λόγος πρώιμης κατάληψης του Τσέρνομπιλ οφείλεται στο γεγονός ότι η κατεστραμμένη Μονάδα 4 του Τσέρνομπιλ, μαζί με 200 τόνους ουρανίου, πλουτωνίου, υγρού καυσίμου και ακτινοβολημένης σκόνης, βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μια σαρκοφάγο που ολοκληρώθηκε το 2019. Αυτή η σαρκοφάγος, η οποία υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μόνο 100 χρόνια, θα μπορούσε να καταρρεύσει μόνο από τη δόνηση των εκρήξεων σε εμπόλεμη ζώνη προκαλώντας επανάληψη του ήδη γνωστού εφιάλτη.
Ακολούθησε την 1 Μαρτίου η κατάληψη από τους Ρώσους του Ζαπορίζια που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, αφού διαθέτει 6 από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει η χώρα.
Την ίδια μέρα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία ζήτησε τη δημιουργία ζώνης προστασίας 30 χμ γύρω από όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια προκαλώντας πανικό στους Ευρωπαίους που έσπευσαν στα φαρμακεία να αγοράσουν ταμπλέτες Ιωδίου.
Ξημερώματα της 3 Μαρτίου κατά την προσπάθεια ανακατάληψης του εργοστασίου από τους Ουκρανούς ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία αξιοποιήθηκε επικοινωνιακά και προκάλεσε παγκόσμιο πανικό για κίνδυνο δεκαπλάσιου από το Τσερνομπιλ πυρηνικού ατυχήματος.
Η αύξηση της ραδιενέργειας είναι κάτι που μετρείται αξιόπιστα μόνο από ουδέτερους επιστημονικούς σταθμούς και να μη πανικοβαλλόμενά εύκολα από ψευδείς ειδήσεις που συμβαίνουν σε κάθε πόλεμο. Το 2020, μια δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στη ζώνη του Τσερνομπίλ απείλησε να φτάσει στην τοποθεσία του εργοστασίου, αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας σε 16 φορές υψηλότερα και μετρήθηκε στις γειτονικές χώρες.
Τώρα η απειλή έναρξης 3ου Παγκόσμιου Πολέμου με χρήση πυρηνικών εκτοξεύεται εκατέρωθεν.
Η μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση στην Ουκρανία ήδη δημιούργησε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση. Αλλά το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, είναι οπλισμένα με τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια, και όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι συνέπειες εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί στη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς τόσο το ΝΑΤΟ όσο και το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων κάτι που θεωρείται παράνομο από τη νέα Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων TPNW που ψηφίστηκε στον ΟΗΕ το 2021.
Παρά τις μειώσεις των πυρηνικών δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες, η Ρωσία έχει ακόμα 1900 τακτικά πυρηνικά όπλα και 1600 αναπτυγμένα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, η Γαλλία έχει 280 ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα και το Ηνωμένο Βασίλειο 120. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 100 τακτικές βόμβες B 61 που έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία και επιπλέον 1650 αναπτυγμένες στρατηγικές κεφαλές .
Εάν ακόμη και ένα πυρηνικό όπλο 100 Kt εκραγεί πάνω από το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να σκοτώσει ένα τέταρτο εκατομμυρίου ανθρώπων και να τραυματίσει ένα εκατομμύριο ακόμη, συντρίβοντας πλήρως την ικανότητα αντιμετώπισης καταστροφών της ρωσικής πρωτεύουσας.
Η έκρηξη μιας μόνο βόμβας 100 κιλοτόνων πάνω από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα σκοτώσει περισσότερους από 170.000 ανθρώπους και θα τραυματίσει σχεδόν 400.000.
Αλλά είναι απίθανο μια κλιμακούμενη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας να περιλαμβάνει μεμονωμένες κεφαλές πάνω από τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους. Μάλλον είναι πιο πιθανό ότι θα υπήρχαν πολλά όπλα, που στρέφονται εναντίον πολλών πόλεων και πολλά από αυτά τα όπλα θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα από 100 Kt. Για παράδειγμα, οι κεφαλές 460 SS-18 M6 Satan της Ρωσίας έχουν απόδοση από 500 έως 800 Kt. Η κεφαλή W88 που αναπτύσσεται στα αμερικανικά υποβρύχια Trident έχει απόδοση 455 Kt.
Μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή η Μόσχα πιθανότατα στοχοποιούνται με τουλάχιστον 10 έως 20 πυρηνικά όπλα η καθεμία 30 έως 50 φορές πιο ισχυρά από τη βόμβα της Χιροσίμα.
Για να περιγράψουμε την καταστροφή που θα προκαλούσαν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο μιας μόνο βόμβας 20 MT (μεγατόνων). Η συνολική μεγατονία σε μια πραγματική επίθεση θα ήταν μικρότερη, αλλά, επειδή η εκρηκτική δύναμη θα εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή, η πραγματική καταστροφή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Μέσα σε 1/1000ο του δευτερολέπτου, θα σχηματιζόταν μια βολίδα που απλώνεται για δύο μίλια προς κάθε κατεύθυνση, τέσσερα μίλια κατά μήκος. Οι θερμοκρασίες θα ανέβαιναν στους 20 εκατομμύρια βαθμούς Φαρενάιτ και τα πάντα - κτίρια, δέντρα, αυτοκίνητα και άνθρωποι - θα εξατμίζονταν.
Σε απόσταση 4 μιλίων προς κάθε κατεύθυνση, η έκρηξη θα παρήγαγε πιέσεις 25 λιβρών ανά τετραγωνική ίντσα και ανέμους άνω των 650 μιλίων την ώρα. Δυνάμεις αυτού του μεγέθους μπορούν να καταστρέψουν ουσιαστικά οτιδήποτε κατασκευάζουμε, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα. Ακόμη και βαθιά υπόγεια καταφύγια βομβών θα συνθλίβονταν.
Σε απόσταση έξι μιλίων προς κάθε κατεύθυνση, η θερμότητα θα ήταν ακόμα αρκετά έντονη για να λιώσει λαμαρίνα. Και σε απόσταση 10 μιλίων προς κάθε κατεύθυνση, το κύμα έκρηξης θα δημιουργούσε πιέσεις από 7 έως 10 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα και ανέμους 200 μιλίων την ώρα.
Σε απόσταση τουλάχιστον 16 μιλίων προς κάθε κατεύθυνση, η θερμότητα θα αναφλεγεί όλα τα εύκολα εύφλεκτα υλικά -χαρτί, ύφασμα, ξύλο, φύλλα, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης- προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες πυρκαγιές. Πυροδοτούμενες από ανέμους που εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα 100 μίλια την ώρα, αυτές οι πυρκαγιές θα συγχωνευθούν σε μια γιγάντια καταιγίδα 32 μιλίων και θα καλύπτουν 800 τετραγωνικά μίλια. Τα πάντα σε όλη αυτή την περιοχή θα τυλίγονταν από τις φλόγες. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 1400 βαθμούς Φαρενάιτ. Και όλοι θα πέθαιναν.
Εάν μόλις 300 κεφαλές στο ρωσικό οπλοστάσιο έφταναν σε αστικούς στόχους στις ΗΠΑ, 75 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν την πρώτη μισή ώρα και δεκάδες εκατομμύρια θα τραυματίζονταν θανάσιμα. Τεράστιες περιοχές της χώρας θα καλύπτονταν από ραδιενεργές επιπτώσεις και η βιομηχανική υποδομή, η υποδομή μεταφορών και επικοινωνίας από την οποία εξαρτόμαστε όλοι θα καταστραφεί.
Το Διαδίκτυο, το ηλεκτρικό δίκτυο, το σύστημα διανομής τροφίμων, η δημόσια υγεία και τα τραπεζικά συστήματα θα είχαν εξαφανιστεί άμεσα. Τους επόμενους μήνες η συντριπτική πλειονότητα όσων επέζησαν της αρχικής επίθεσης θα πέθαιναν επίσης, από ασθένεια ακτινοβολίας, επιδημική ασθένεια, έκθεση και πείνα. Μια επίθεση των ΗΠΑ στη Ρωσία θα προκαλούσε παρόμοια καταστροφή.
Αλλά αυτά είναι μόνο τα άμεσα αποτελέσματα. Επιπλέον, η μεγάλης κλίμακας χρήση πυρηνικών όπλων θα προκαλούσε επίσης καταστροφική κλιματική διαταραχή. Όταν μια πυρηνική επίθεση προκαλεί την καύση μιας πόλης, τεράστιες ποσότητες αιθάλης εκτοξεύονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Εάν όλα τα όπλα που έχουν αναπτυχθεί στα οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Ρωσίας χρησιμοποιούνταν εναντίον αστικών στόχων, περίπου 150 Tg (terragrams ή εκατομμύρια τόνοι) αιθάλης θα δημιουργούσαν, εμποδίζοντας τον ήλιο και ρίχνοντας τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη κατά μέσο όρο 100 C. εσωτερικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας οι θερμοκρασίες θα έπεφταν από 25 έως 300 C. Η Γη δεν έχει δει θερμοκρασίες τόσο κρύες από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Στις εύκρατες ζώνες του βόρειου ημισφαιρίου θα υπήρχαν 3 χρόνια χωρίς μια μέρα χωρίς παγετό - η θερμοκρασία θα έπεφτε κάτω από το μηδέν κάθε μέρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα οικοσυστήματα που έχουν εξελιχθεί από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων θα κατέρρεαν, η παραγωγή τροφίμων θα κατρακυλούσε και η συντριπτική πλειοψηφία της ανθρώπινης φυλής θα λιμοκτονούσε.
Ακόμη και ένας πολύ πιο περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος θα προκαλούσε καταστροφική παγκόσμια κλιματική διαταραχή.
Μόλις 250 βόμβες 100 κιλοτόνων θα μπορούσαν να παράγουν 37 Tg. αιθάλης μειώνοντας τις θερμοκρασίες κατά 5,5 0 C και πυροδοτώντας τεράστιες αποτυχίες των καλλιεργειών και καταστροφικό παγκόσμιο λιμό που θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια, πιθανώς δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό αν δεν σήμαινε την εξαφάνιση του είδους μας, θα σήμαινε το τέλος του σύγχρονου πολιτισμού. Κανένας πολιτισμός στην ιστορία δεν έχει επιβιώσει από σοκ αυτού του μεγέθους και δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι το λεπτό, πολύπλοκο οικονομικό σύστημα από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι θα τα πήγαινε καλύτερα.
Την ημέρα που ο Πούτιν έθεσε σε ετοιμότητα τα πυρηνικά της χώρας του, στις ΗΠΑ επεκράτησε ανησυχία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία είχε πρωτοεκδοθεί κατά την εποχή του Ψυχρού πολέμου (που οι περισσότεροι εύποροι αμερικανοί κατασκεύαζαν πυρηνικά καταφύγια στις αυλές τους) και ανέφερε τα 10 πράγματα που πρέπει κάποιος να κάνει σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.
Να καταφύγει σε υπόγειο καταφύγιο. Να έχει μαζί του Νερό για τουλάχιστον 72 ώρες (κάθε άνθρωπος χρειάζεται 3,5 λίτρα την ημέρα)Φαγητό τουλάχιστον και αυτό για 3 ημέρες και οπωσδήποτε συσκευασμένο. Ραδιόφωνο με μπαταρίες. Όταν πέσουν οι βόμβες δεν θα υπάρχει τίποτε επάνω στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν θα υπάρχει τηλεόραση, ίντερνετ, ηλεκτρικό, κινητά τηλέφωνα. Μόνο μέσω ραδιοφώνου θα γίνεται η επικοινωνία. Κουτί πρώτων βοηθειών Φακό με μπαταρίες. (Όπως είπαμε δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό Σφυρίχτρα όπως και στους σεισμούς. Μάσκα όχι από τις μάσκες που φοράμε για τον COVID 19, αλλά μάσκα με φίλτρο ενεργού άνθρακα. Υγρά μαντηλάκια, για λόγους υγιεινής Χάρτες της περιοχής Εργαλειοθήκη με βασικά εργαλεία που θα μας φανούν χρήσιμα αργότερα.
Όλα αυτά συγκρινόμενα με τις προαναφερόμενες αναλύσεις των συνεπειών από τη χρήση των σύγχρονων πυρηνικών όπλων, που περιγράψαμε, μου θυμίζουν το εγχειρίδιο που κυκλοφορούσε το δικό μας Υπουργείο Εθνικής Αμύνης κατά την εποχή του Τσερνόμπιλ και στο οποίο η απαιτούμενη προστασία από το πυρηνικό πλήγμα ήταν οποιοδήποτε πεζούλι και είχε μάλιστα παραστατική εικόνα με μαθητή, που κρυβόταν πίσω από το πεζούλι βάζοντας τη σάκα του στο κεφάλι!!
Ευχόμαστε να επικρατήσει επιτέλους λογική και να σταματήσει τώρα αυτός ο καταστροφικός πόλεμος πριν εξελιχθεί σε 3ο Παγκόσμιο.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα
τι να σχολιάσω τώρα
ΑπάντησηΔιαγραφήας ελπίσουμε