25η Επέτειος Τσερνομπιλ



25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ και η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία. Δυστυχώς η Ιστορία επαναλήφθηκε σα φάρσα και είδαμε τους ίδιους υπερασπιστές του πυρηνικού λόμπυ να προωθούνται από ορισμένα ΜΜΕ και ανενδοίαστα να καθησυχάζουν το κοινό ακόμη και μετά την αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής. Η Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) είναι η Εταιρεία που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1985 επειδή ήταν η πρώτη που τεκμηρίωσε τον κίνδυνο αφανισμού στης ανθρωπότητας από τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και απέδειξε ότι η Ιατρική είναι ανήμπορη να λειτουργήσει θεραπευτικά σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου συμβάλλοντας έτσι στο σταμάτημα της κούρσας των δυο τότε υπερδυνάμεων για την πυρηνική υπεροπλία.
Φέτος για την 25η επέτειο του Τσερνόμπιλ, οι ίδιοι γιατροί συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο 9-10 Απριλίου σε ένα τεράστιο σε όγκο και παλμό Ιατρικό συνέδριο και διατράνωσαν τον θυμό τους για τη συνεχιζόμενη ψευδολογία του πυρηνικού λόμπυ και των υπερασπιστών του και την αποφασιστικότητα του ιατρικού κόσμου να υπερασπιστεί την υγεία των ανθρώπων όλης της γης από τις συνεχιζόμενες πια σε επιδημικούς ρυθμούς επιπτώσεις της ραδιενέργειας.
Καταγγέλθηκε η επί 50 χρόνια συνεχιζόμενη συγκάλυψη των στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της Διεθνούς Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στο Φόρουμ για το Τσερνομπίλ του ΟΗΕ που οργανώθηκε το Σεπτέμβρη του 2005 από την ΙΑΕΑ και την WHO τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εμφανίζουν σοβαρές αναντιστοιχίες. Για παράδειγμα στο Δελτίο Τύπου αναγράφοντα ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν το πολύ 4.000 επιπλέον θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμίες, ενώ στο βασικό κείμενο της WHO αναγράφονται 8,930, και αν ανατρέξουμε στην πηγή την οποία επικαλείται το επίσημο έγγραφο της WHO εκεί αναφέρονται 10.000-25.000.
Από αυτό προκύπτει ότι οι επίσημες εκθέσεις της WHO και του ΙΑΕΑ «μαγείρεψαν» τις ίδιες τους τις πηγές. Η παρουσίαση των επιπτώσεων του Τσερνομπίλ δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν ούτε την έκθεση του UNSCEAR η οποία εκτιμά ότι η συλλογική δόση ραδιενέργειας στην Ευρώπη εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι πού μεγαλύτερη από την αντιστοιχούσα στο Τσερνομπίλ. Η συλλογική δόση κατανεμήθηκε κατά 53% μέσω της Ευρώπης, 36% μέσω της Σ. Ένωσης, 8% στην Ασία, 2% στην Αφρική και 0,3% στην Αμερική.
Ήδη το 2005 ο S. Pflugbeil ανέδειξε τις πολλές αναντιστοιχίες των στοιχείων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απάντηση ή διόρθωση από την WHO και το ΙΑΕΑ πέραν της αύξησης κατά 2% του εκτιμώμενου αριθμού των θανάτων στις επόμενες ετήσιες ανακοινώσεις.
Ακόμη και το 2011 μετά από 5 χρόνια καμιά επίσημη οργάνωση του ΟΗΕ δε διόρθωσε τα λάθος στοιχεία. Η πρόσφατη δημοσίευση εξακολουθεί να μην υπολογίζει τις επιπτώσεις στις 3 γειτονικές χώρες, οι οποίες επηρεάστηκαν βαρύτατα, αλλά μόνο στην περιοχή του Τσερνομπίλ. Η μόνη προσθήκη στα στοιχεία του 2005 η οποία δόθηκε στον Τύπο είναι ότι 6000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά και Λευχαιμία και Καταρράκτης στους εκκαθαριστές. Έτσι το 2011 η επίσημη έκθεση του ΟΗΕ καταλήγει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού δεν πρέπει να φοβάται τις επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ, μόνο τα παιδιά, οι νέοι και οι εκκαθαριστές έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η παράδοξη συμμαχία ΙΑΕΑ και WHO ξεκινά από το πρωτόκολλο συνεργασίας, που υπέγραψαν στις 28 Μαΐου 1959 σύμφωνα με το οποίο «είναι αναγκαίο να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών». Πριν από αυτό και συγκεκριμένα το 1956 η WHO προειδοποιούσε «Η γενετική κληρονομιά είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της ανθρωπότητας. Καθορίζει τη ζωή όλων μας, την υγεία και την αρμονική ανάπτυξη των επόμενων γενεών. Όπως οι ειδικοί επιστήμονες, έτσι και μεις εκτιμούμε ότι η υγεία των μελλοντικών γενεών απειλείται από την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας και των πηγών ραδιενέργειας... Επίσης πιστεύουμε ότι οι μεταλλάξεις που προκαλούνται είναι βλαπτικές για τους ανθρώπους και το μέλλον της ανθρωπότητας». Μετά το 1959 η WHO δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση για τη σχέση υγείας και ραδιενέργειας.
Σκοπός της WHO είναι η εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων της γης, ενώ της ΙΑΕΑ βάσει του καταστατικού της το 1957 η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά δεν είναι συμβατά.
Αποτέλεσμα αυτής της παρά φύσιν συνεργασίας ήταν το προαναφερθέν Κοινό Πόρισμα του 2005, στο οποίο εμφανίζουν στοιχεία μόνο από 350 αγγλόφωνες πηγές, τη στιγμή που υπήρχαν πάνω από 30.000 δημοσιεύσεις και πάνω από 170.000 αναφορές και το οποίο αναδημοσιεύεται αναλλοίωτο έκτοτε κάθε χρόνο. Σε αυτό δεν υπολογίζονται καθόλου οι επιπτώσεις από το fall out στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης, αλλά καταγράφονται μόνο μερικώς οι θάνατοι στην γύρω από το εργοστάσιο περιοχή. Έτσι η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι μόνο 50 άμεσοι θάνατοι είναι το αποτέλεσμα του ατυχήματος, ενώ η WHO αναφέρει μόνο 9.000 πέθαναν από τις συνέπειες του ατυχήματος. Η ΙΕΑΕ μετρά μόνο τα άμεσα θύματα της πυρηνικής έκρηξης και δεν υπολογίζει ούτε καν τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών παρ’ ότι είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες που οδήγησαν στην απαγόρευσή τους. Δεν υπολογίζει ούτε το ένα εκατομμύριο λιγότερες γεννήσεις που καταγράφηκαν στην Ευρώπη μετά το Τσερνομπίλ. Μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη μελέτη του Τριχόπουλου 23% των κυήσεων πρώτου τριμήνου τερματίστηκαν δηλαδή 2.500 επιθυμητές κυήσεις. Ευτυχώς, επειδή ενώ για τις τερατογενέσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει στατιστική στην Ελλάδα, για τις Λευχαιμίες των παιδιών υπάρχει στατιστική (Ε. Πετρίδου) και αυξήθηκαν λόγω ενδομήτριας μόλυνσης κατά 2.6 φορές (σχεδόν τριπλασιάστηκαν). Δεν υπολογίζει σαν σημαντικές τις επιπτώσεις από την έκθεση σε χαμηλή δόση ραδιενέργειας παρ’ ότι μπαίνει μέσα στον οργανισμό και ακτινοβολεί για χρόνια περισσότερα από όσο το αναμενόμενο ανθρώπινης επιβίωσης. Όμως οι πυρηνικοί φυσικοί και οι δικηγόροι οι οποίοι αποτελούν την διοίκηση της WHO δεν είναι οι ειδικοί επιστήμονες για να κατανοήσουν τη δράση της ραδιενέργειας στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων.
Εμείς οι γιατροί που ζούμε δίπλα στον ετοιμοθάνατο γνωρίζουμε πότε πρέπει να μιλήσουμε για ανίατη ασθένεια και σε τέτοιο στάδιο έχει πια προχωρήσει η ανθρωπότητα από τη ραδιενέργεια, που έχουμε διασπείρει στον πλανήτη. Οι επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί το Καίσιο, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης και θα αυξηθεί από το συνεχιζόμενο fall out της Φουκουσίμα. Ας σημειωθεί ότι μετράται μόνο το Καίσιο και όχι το Στρόντιο και το πολύ πιο επικίνδυνο Πλουτώνιο, επειδή η μέθοδος ανίχνευσής τους είναι δαπανηρή και χρησιμοποιείται το Καίσιο απλώς σαν δείκτης επιπολασμού της ραδιενέργειας. Το Στρόντιο ήταν το στοιχείο που ανιχνεύθηκε στα νεογιλά δόντια των παιδιών μετά τις ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές και ανιχνεύεται και σήμερα στην Ευρώπη στα παιδιά της Ουκρανία και Λευκορωσίας, τα οποία θα αναπτύξουν ή έχουν ήδη αναπτύξει Λευχαιμίες.
Αφού περίμεναν επί δυο δεκαετίες τα αποτελέσματα των ερευνών της WHO οι Alexey Yavlokov από τη Ρωσία και Vasily και Alexey Nesterenko από τη Λευκορωσία προχώρησαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων, που συγκέντρωσαν από 5000 επιστημονικές εργασίες. Το 2009 η εργασία αυτή μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με αυτήν η ραδιενέργεια, που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ θα διεκδικήσει τις ζωές 900.000- 1.800.000, ενώ ήδη 125.000 από τους εκτιμώμενους 830.000 εκκαθαριστές (liquidators) έχουν ήδη πεθάνει.
Στο Συνέδριο εκτός από τον Alexey Yavlokov παρουσιάστηκαν και οι εργασίες άλλων γιατρών και ερευνητών όπως η Valentina Smolnikova παιδίατρος από τη Λευκορωσία, Ian Fairlie Αγγλία, Hagen Scherb Γερμανία, Angelina Nyagy Κίεβο, Pakesso Mukash Καναδάς, Kerstin Schnatz Αυστραλία,Helen Caldicott ΗΠΑ, Oleg Bodrov Ρωσσία, Katsumi Furitsu Ιαπωνία κ.α. ενώ συνεργάστηκαν πολλές αντιπυρηνικές ΜΚΟ και έγινε πορεία και δρώμενο «fall over” από 1500 διαδηλωτές μπροστά από τα γραφεία του κόμματος CDU. Παρευρέθηκα εκπροσωπώντας τον ελληνικό κλάδο της IPPNW.
Τα συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής
Πληθυσμοί που εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια λόγω της καταστροφής του Τσερνομπίλ

1) Εκκαθαριστές 830.000
2) Εκκενώθηκαν από την περιοχή των 30 χλμ 350.000
3) Πληθυσμός που ζει σε υψηλά μολυσμένες περιοχές στη Ρωσία, Λευκορωσία, και Ουκρανία 8.300.000
4) Ευρωπαϊκός πληθυσμός σε περιοχές που δέχθηκαν χαμηλότερες δόσεις ραδιενέργειας 600.000.000


Αναμενόμενες ασθένειες - βλάβες στην υγεία λόγω της έκθεσης σε ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ

1) Καρκίνοι: Αναμενόμενη περίοδος επώασης 25-30 έτη. Προς το παρόν έχουν εμφανισθεί μόνο καρκίνοι θυρεοειδούς, μαστού, και εγκεφάλου στο γενικό πληθυσμό. Οι εκκαθαριστές εμφάνισαν και Καρκίνους σε άλλα όργανα όπως προστάτη, και στο αίμα.
2) Γενετικές βλάβες, αποβολές, εκτρώσεις, κενό γεννήσεων.
3) Άλλες ασθένειες. Πολυοργανικές νόσοι, διαταραχές στον εγκέφαλο, επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, ψυχιατρικά προβλήματα.
Περίληψη των ευρημάτων

1) Οι επιπτώσεις από την έκθεση σε χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας (0-500 mSv) μελετήθηκαν συστηματικά. Ειδικά οι βλάβες που γίνονται στη μοριακή δομή των κυττάρων. Παρ’ ότι η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να θεωρεί τα 100 mSv σαν όριο για τερατογενέσεις, μεγάλος αριθμός μελετών απέδειξε ότι δεν υπάρχει δόση ασφαλείας.
2) Μη στοχευμένες επιπτώσεις, όπως η αστάθεια στο γονιδίωμα, η οποία προκαλεί αλλαγή στο φαινότυπο των κυττάρων
3) Όσο χαμηλότερες είναι οι δόσεις ραδιενέργειας, τόσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα για την εμφάνιση του καρκίνου
4) Η γονιδιακή αστάθεια περνά στα χρωματοσώματα και αυξάνει με την έκθεση σε κάθε γενιά. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν την καταστροφή των χρωματοσωμάτων στα παιδιά των εκκαθαριστών (εμφάνισαν καρκίνο θυρεοειδούς) από μητέρες που δεν είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.
5) Οι Μη καρκινικές ασθένειες αυξήθηκαν, κυρίως καρδιοαγγειακές και ασθένειες του στομάχου, καθώς και νευρολογικές ψυχιατρικές με σωματικές επιπτώσεις ειδικά στη χαμηλή έκθεση σε ραδιενέργεια.
6) Σύμφωνα με ρωσικές στατιστικές περισσότεροι από το 90% των εκκαθαριστών έγιναν ανίκανοι για εργασία. Τουλάχιστον 740.000 εκκαθαριστές εμφάνισαν βαριά ασθένεια. Γερνούν πρόωρα (όπως αποδεικνύεται από την κατάσταση των αγγείων και τις νευρολογικές εκφυλίσεις) και αναπτύσσουν καρκίνους, λευχαιμίες και νευρολογικές νόσους. Τεράστιος αριθμός εμφάνισαν Καταρράκτη.
7) Ανεξάρτητες πηγές εκτιμούν ότι 112.000- 125.000 εκκαθαριστές πέθαναν μέχρι το 2005
8) Διαθέσιμες πηγές εκτιμούν ότι 5.000 βρέφη πέθαναν εξ αιτίας του Τσερνομπίλ
9) Οι γενετικές βλάβες και τερατογενέσεις αυξήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο στις 3 άμεσα μολυσμένες χώρες. Στη Βαυαρία μόνο 1.000-3.000 επιπλέον γεννήσεις σοβαρά γενετικά ανάπηρων παιδιών συνέβησαν. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι είναι 10.000 ιδιαίτερα υψηλός αριθμός αν υπολογισθεί ότι βάσει του αριθμού, που δόθηκε από την ΙΑΕΑ ήδη είχαν προηγηθεί 100.000-200.000 προληπτικές εκτρώσεις στη Δυτική Ευρώπη λόγω του Τσερνομπίλ.
10) Σύμφωνα με την UNSCEAR 12.000-83.000 παιδιά γεννήθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες στην περιοχή του Τσερνομπίλ και 30.000-207.000 γενετικές βλάβες στον κόσμο. Ας σημειωθεί ότι μόνο το 10% των γενετικών βλαβών εμφανίζονται στην πρώτη γενιά.
11) Σαν επακόλουθο του Τσερνομπίλ εμφανίστηκε στην Ευρώπη και μια διαταραχή την αναλογία αγοριών -κοριτσιών στις γεννήσεις. Σημαντικά μικρότερος αριθμός κοριτσιών γεννιούνται μετά το 1986.
Μελέτη των Kristina Voigt- Hagen Scherb δείχνει ότι μετά το 1968 σαν επακόλουθο του Τσερνομπίλ στην Ευρώπη οι γεννήσεις μειώθηκαν πάνω από 800.000. Επειδή αυτή η μελέτη δεν καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν. Παρόμοιο φαινόμενο είχε εμφανισθεί και μετά τις πυρηνικές δοκιμές.
12) Στη Λευκορωσία μόνο πάνω από 12.000 άνθρωποι έπαθαν καρκίνο θυρεοειδούς μετά την καταστροφή. Σύμφωνα και με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μόνο στην περιοχή Γκομέλ της Λευκορωσίας πάνω από 50.000 παιδιά θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Αν προστεθούν όλες οι ηλικιακές ομάδες φθάνουμε στις 100.000 περιπτώσεις καρκίνου του Θυρεοειδή μόνο στην περιοχή του Γκομέλ.
13) Ο Malco το 2007 ανακοίνωσε ότι οι επιπλέον του αναμενόμενου περιπτώσεις καρκίνου του Θυρεοειδούς στη Λευκορωσία και Ουκρανία για τα έτη 1986-2056 θα είναι 92.827. Αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις των εκκαθαριστών.
14) Μετά το Τσερνομπίλ η βρεφική θνησιμότητα σε Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία αυξήθηκαν κατά 15,8% κατά την περίοδο 1976-2006. Ο Alfred Korblein υπολογίζει για την περίοδο 1987-1992 ότι επιπρόσθετα 1,209 βρέφη κατέληξαν.
15) Στη Γερμανία οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική αύξηση της Τρισωμίας 21 (σύνδρομο Down) κατά τους μήνες μετά το Τσερνομπίλ, ειδικά στο δυτικό Βερολίνο και τη Νότια Γερμανία
16) Οι Ovlov -Shaversky ανέφεραν 188 καρκίνους του εγκεφάλου σε παιδιά κάτω των 3 ετών στην Ουκρανία. Πριν από το Τσερνομπίλ μόνο 9 περιπτώσεις εμφανιζόντουσαν, λιγότερες από δυο ανά έτος.
17) Στις πλέον μολυσμένες περιοχές της Νότιας Γερμανίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου του εγκεφάλου το Νευροβλάστωμα.
18) Από Έγγραφο του Υπουργείου για το Τσερνομπίλ της Ουκρανίας προκύπτει ότι ο αριθμός των υγιών ατόμων ανάμεσα στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν έπεσε από το 59% το 1987 σε 21% το 1996. Ανάμεσα στους κατοίκους των μολυσμένων περιοχών από 52% σε 21% και ειδικά ανάμεσα στα παιδιά που αν και τα ίδια δεν επλήγησαν αλλά οι γονείς τους είχαν λάβει μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας το ποσοστό των υγιών παιδιών βυθίστηκε από το 81% στο 30% το 1996.
19) Εμφανίστηκε για αρκετά χρόνια δραματική αύξηση Διαβήτη τύπου Ι.
20) Παρατηρήθηκε ότι οι μη καρκινικοί νόσοι ήταν σε μεγαλύτερο αριθμό από τους καρκίνους και τις λευχαιμίες.

Συμπεράσματα

Αν και δεν υπάρχουν αρκετές μακροχρόνιες και συστηματικές μελέτες που θα επέτρεπαν να υπάρχει πλήρης εικόνα της καταστροφής, λόγω της απροθυμίας των κυβερνήσεων να παράσχουν στοιχεία και χρηματοδότηση, από ένα μεγάλο αριθμό μελετών υπάρχουν πια ισχυρότατες ενδείξεις για μιαν αύξηση της θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό και μια 100% θνητότητα ανάμεσα στους εκκαθαριστές οι οποίοι εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
25 χρόνια μετά την καταστροφή οι καρκίνοι και οι άλλες αναμενόμενες ασθένειες αυξήθηκαν δραματικά. Ο αριθμός των μη καρκινικών ασθενειών αυξήθηκε σε ποσοστό που δεν προβλεπόταν. «Νέα» συμπτώματα, όπως η πρόωρη γήρανση των εκκαθαριστών εμφανίστηκαν, προκαλώντας ερωτήματα για την επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου.
Μέχρι το 2050 χιλιάδες νέες αιτίες ασθενειών θα διαγνωσθούν που θα έχουν σαν αίτιο στην καταστροφή του Τσερνομπίλ. Η καθυστέρηση ανάμεσα στο αίτιο και την αξιοσημείωτη φυσική ανταπόκριση είναι καταφανής. Το Τσερνομπίλ δεν τελείωσε.
Ειδικά τραγική είναι η μοίρα των χιλιάδων παιδιών, που γεννήθηκαν νεκρά ή πέθαναν κατά τη βρεφική ηλικία, που γεννήθηκαν με συγγενείς διαμαρτίες περί την διάπλαση ή που είναι αναγκασμένα να μεγαλώσουν με ασθένειες, τις οποίες δεν θα είχαν κάτω από κανονικές συνθήκες.
Οι γενετικές διαταραχές που έχουν σαν αιτία το Τσερνομπίλ θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες εμφανίζονται μετά τη Δεύτερη και Τρίτη γενιά.
Ακόμη και αν ακόμη δεν έχουμε δει το τέλος της καταστροφής από τη Φουκούσιμα οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία θα είναι ανάλογου μεγέθους. Όσο για την Ευρώπη επειδή ήδη το έδαφος και τα αγροτικά προϊόντα παραμένουν μολυσμένα από το Τσερνομπίλ κάθε πρόσθετη επιμόλυνση από τα αναμενόμενα fall out της Φουκούσιμα θα επιτείνουν το πρόβλημα.
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συνοψίζονται στην κοινή πεποίθηση ότι δε χρειαζόμαστε πια νέες μελέτες για να πείσουμε τους πληρωμένους μισθοφόρους του πυρηνικού λόμπυ. Από την ανακάλυψη της ραδιενέργειας άπειρες μελέτες τεκμηρίωσαν τις επιπτώσεις της σε τουλάχιστον τρεις γενιές πειραματοζώων. Και όμως για τους ανθρώπους οι μελέτες στη δεύτερη γενιά των Hibahusha δεν έγιναν ποτέ. Ας σημειωθεί ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας περιέχει τη ραδιενέργεια 1.000 ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα και ότι ενώ η ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ εκλυόταν επί 10 ημέρες η έκλυση από τους τουλάχιστον 4 τραυματισμένους αντιδραστήρες της Φουκούσιμα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να εκλύεται για τουλάχιστον 9 επιπλέον μήνες .
Η πυρηνική βιομηχανία σήμερα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της τόσο αδίστακτα όπως οι βιομηχανίες του 19ου αιώνα οι οποίες ισχυριζόντουσαν ότι το νέφος από τον Άνθρακα είναι το λογικό αντίτιμο για την πρόοδο. Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καλύτερος τρόπος να βράσουμε σε ένα μπρίκι λίγο νερό για να καλυφθούν οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι να ανάψουμε φωτιά ίση με το ισοδύναμο μιας ηλιακής ακτινοβολίας.
«Όποιος δεν ξέρει την αλήθεια, είναι απλώς τρελός... Όμως όποιος ξέρει την αλήθεια και λέει ψέματα είναι εγκληματίας» Μπέρτολτ Μπρεχτ «Γαλιλέο Γαλιλέι»

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου


Σχόλια

  1. Νικος Φαραζης Καλημέρα Μαρία. Πολύ κατατοπιστικό για ένα θέμα που μαγειρεύτηκε καλά για να σερβιριστεί...
    1 ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης