Ανυπεράσπιστα τα παιδιά στη Φουκουσίμα


Τα παθήματα του Τσερνομπίλ δεν έγιναν μαθήματα στη Φουκουσίμα

Ο ιατρικός κόσμος συγκλονίστηκε από την είδηση ότι στην Ιαπωνία η κυβέρνηση αύξησε την επιτρεπόμενη δόση ραδιενέργειας στα παιδιά της Φουκουσίμα. Η δόση ορίστηκε σε 3,8 mSv ανά ώρα, δηλαδή 33 mSv ανά έτος. Αυτό εφαρμόζεται σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά, και γυμνάσια.
Είναι πια ευρύτατα αποδεκτό ότι οι κίνδυνοι υγείας από τη ραδιενέργεια έχουν σχέση με τη δόση. Όσο μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, ενώ δεν υπάρχει σημείο δόσης ακίνδυνο.
Η Διεθνής Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας συνιστά ότι κάθε δόση ακτινοβολίας πρέπει να περιορίζεται και για το γενικό πληθυσμό η μεγαλύτερη δυνατή δόση συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων για ιατρικές πρέπει δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 mSv ανά έτος. Για τους εργαζόμενους στην πυρηνική βιομηχανία το όριο είναι 20 mSv κατά μέσον όρο 5 ετών και πάντως όχι περισσότερο από 50 mSv το ένα έτος.
Στην Ιαπωνία υπήρχε ανώτατο αποδεκτό όριο για τους εργαζόμενους στην πυρηνική βιομηχανία 100 mSv ανά έτος και μετά τη Φουκουσίμα αυξήθηκε στα 250 mSv .
Στις ΗΠΑ η Εθνική Ακαδημία Επιστημών εκτιμά ότι κάθε 1 πρόσθετης έκθεσης σε ακτινοβολία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνων (εκτός Λευχαιμίας) σε ποσοστό 1 σε 10.000, για Λευχαιμία 1 σε 100.000 και θανάτους λόγω καρκίνου 1 σε 17.500.
Όμως ο κρίσιμος παράγων είναι ότι ο κίνδυνος εξατομικεύεται. Για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, ο κίνδυνος από έκθεση σε ραδιενέργεια τετραπλασιάζεται και τα κορίτσια εμφανίζουν λευχαιμίες σε διπλάσιο αριθμό από ότι τα αγόρια. Ο κίνδυνος καρκίνων που συνδέονται με την ακτινοβολία στις γυναίκες είναι 40% μεγαλύτερος απ’ ότι στους άνδρες. Τα έμβρυα στη μήτρα είναι η πλέον ακτινοευαίσθητη κατηγορία.
Η Επιτροπή για τον παιδικό καρκίνο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης απέδειξε ότι η ακτινοβόληση εγκύων, η οποία έδιδε στο έμβρυο δόση 10-20 mSv είναι υπεύθυνη για το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων.
Στη Γερμανία πρόσφατη μελέτη 25 χρόνων για τον εθνικό παιδικό καρκίνο τεκμηρίωσε ότι η φυσιολογική λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων διπλασίασε τον κίνδυνο Λευχαιμίας στα παιδιά κάτω 5 χρόνων, που κατοικούν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο. Αυξημένος μη αναμενόμενος κίνδυνος παρατηρήθηκε και σε ακτίνα 50 χμ ειδικά σε βρέφη και έμβρυα.
Τα παιδιά της Φουκούσιμα εκτός του νέου ορίου εξωτερικής έκθεσης ακτινοβολούνται επιπλέον και εσωτερικά από την αναπνοή μορίων σκόνης, τις ρυπανθείσες τροφές και το νερό. Επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα νέα όρια ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα εκθέτουν σε κίνδυνο 1 εκατομμύριο παιδιά έτσι που στο συγκεκριμένο πληθυσμό 4-6.000 περιπτώσεις νέων καρκίνων ανά έτος θα εμφανισθούν τα επόμενα χρόνια.
Η περίπτωση της Φουκουσίμα αναδεικνύει τον κυνισμό και την αδιαφορία του πυρηνικού λόμπυ για τις συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Υπενθυμίζουμε ότι και στους Χιμπακούσα δεύτερης γενιάς και στο Τσερνομπίλ οι ιατρικές μελέτες σταμάτησαν ή «μαγειρεύτηκαν» έτσι που σήμερα οι υπερασπιστές των πυρηνικών -για να μην αναλάβουν το οικονομικό κόστος- να ισχυρίζονται ψευδώς ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ και ότι δεν αναμένονται, ούτε από τη Φουκουσίμα. Μετά το Τσερνομπίλ οι κυβερνήσεις της Ευρώπης τρομοκρατημένες από τις επιπτώσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων απλώς ανέβασαν τις κατώτατες τιμές, που οι ίδιες είχαν θεσπίσει, και εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς να προειδοποιούν τους καταναλωτές για τον πρόσθετο κίνδυνο. Η Ιαπωνία, πυκνοκατοικημένη χωρίς ελεύθερο χώρο για μετεγκατάσταση, πράττει σήμερα το ίδιο σε βάρος των παιδιών της, που γίνονται θυσία στο Μολώχ της ανασφαλούς, πανάκριβης και κατακόκκινης πυρηνικής βιομηχανίας.
Ο ιατρικός κόσμος είναι οι μόνοι αξιόπιστοι επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία και απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να μη κατασκευάζουν για οικονομικούς λόγους δήθεν κατώτατα όρια ακτινοβολίας σε βάρος της υγείας των παιδιών όλου του κόσμου.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα