25 χρόνια Τσερνομπιλ
25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ και η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία. Δυστυχώς η Ιστορία επαναλήφθηκε σα φάρσα και είδαμε τους ίδιους υπερασπιστές του πυρηνικού λόμπυ να προωθούνται από ορισμένα ΜΜΕ και ανενδοίαστα να καθησυχάζουν το κοινό ακόμη και μετά την αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής. Η Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) είναι η Εταιρεία που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1985 επειδή ήταν η πρώτη που τεκμηρίωσε τον κίνδυνο αφανισμού στης ανθρωπότητας από τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και απέδειξε ότι η Ιατρική είναι ανήμπορη να λειτουργήσει θεραπευτικά σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου συμβάλλοντας έτσι στο σταμάτημα της κούρσας των δυο τότε υπερδυνάμεων για την πυρηνική υπεροπλία.
Φέτος για την 25η επέτειο του Τσερνόμπιλ, οι ίδιοι γιατροί συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο σε ένα τεράστιο σε όγκο και παλμό Ιατρικό συνέδριο και διατράνωσαν τον θυμό τους για τη συνεχιζόμενη ψευδολογία του πυρηνικού λόμπυ και των υπερασπιστών του και την αποφασιστικότητα του ιατρικού κόσμου να υπερασπιστεί την υγεία των ανθρώπων όλης της γης από τις συνεχιζόμενες πια σε επιδημικούς ρυθμούς επιπτώσεις της ραδιενέργειας.
Καταγγέλθηκε η επί 50 χρόνια συνεχιζόμενη συγκάλυψη των στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της Διεθνούς Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 28 Μαΐου 1959 σύμφωνα με την οποία «είναι αναγκαίο να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών».
Σκοπός της WHO είναι η εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων της γης, ενώ της ΙΑΕΑ βάσει του καταστατικού της το 1957 η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά δεν είναι συμβατά. Αποτέλεσμα αυτής της παρά φύσιν συνεργασίας ήταν το κοινό πόρισμα που εκδόθηκε στην 20η επέτειο του Τσερνομπίλ στο οποίο εμφανίζουν στοιχεία μόνο από 350 αγγλόφωνες πηγές, τη στιγμή που υπήρχαν πάνω από 30.000 δημοσιεύσεις και πάνω από 170.000 αναφορές και το οποίο αναδημοσιεύεται αναλλοίωτο έκτοτε κάθε χρόνο. Σε αυτό δεν υπολογίζονται καθόλου οι επιπτώσεις από το fall out στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης, αλλά καταγράφονται μόνο μερικώς οι θάνατοι στην γύρω από το εργοστάσιο περιοχή. Έτσι η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι μόνο 50 άμεσοι θάνατοι είναι το αποτέλεσμα του ατυχήματος, ενώ η WHO αναφέρει μόνο 9.000 πέθαναν από τις συνέπειες του ατυχήματος.
Αφού περίμεναν επί δυο δεκαετίες τα αποτελέσματα των ερευνών της WHO οι Alexey Yavlokov από τη Ρωσία και Vasily και Alexey Nesterenko από τη Λευκορωσία προχώρησαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων, που συγκέντρωσαν από 5000 επιστημονικές εργασίες. Το 2009 η εργασία αυτή μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με αυτήν η ραδιενέργεια, που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ θα διεκδικήσει τις ζωές 900.000- 1.800.000, ενώ ήδη 125.000 από τους εκτιμώμενους 830.000 εκκαθαριστές (liquidators) έχουν ήδη πεθάνει.
Στο Συνέδριο εκτός από τον Alexey Yavlokov παρουσιάστηκαν και οι εργασίες άλλων γιατρών και ερευνητών όπως η Valentina Smolnikova παιδίατρος από τη Λευκορωσία, Ian Fairlie Αγγλία, Hagen Scherb Γερμανία, Angelina Nyagy Κίεβο, Pakesso Mukash Καναδάς, Kerstin Schnatz Αυστραλία,Helen Caldicott ΗΠΑ, Oleg Bodrov Ρωσσία, Katsumi Furitsu Ιαπωνία κ.α. ενώ συνεργάστηκαν πολλές αντιπυρηνικές ΜΚΟ και έγινε πορεία και δρώμενο «fall over” από 1500 διαδηλωτές μπροστά από τα γραφεία του κόμματος CDU. Παρευρέθηκα εκπροσωπώντας τον ελληνικό κλάδο της IPPNW.
Τα συμπεράσματα συνοψίζονται στην κοινή πεποίθηση ότι δε χρειαζόμαστε πια νέες μελέτες για να πείσουμε τους πληρωμένους μισθοφόρους του πυρηνικού λόμπυ. Από την ανακάλυψη της ραδιενέργειας άπειρες μελέτες τεκμηρίωσαν τις επιπτώσεις της σε τουλάχιστον τρεις γενιές πειραματοζώων. Και όμως για τους ανθρώπους οι μελέτες στη δεύτερη γενιά των Hibahusha δεν έγιναν ποτέ. Ας σημειωθεί ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας περιέχει τη ραδιενέργεια 1000 ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα και ότι ενώ η ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ εκλυόταν επί 10 ημέρες η έκλυση από τους τουλάχιστον 4 τραυματισμένους αντιδραστήρες της Φουκούσιμα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να εκλύεται για μήνες ή χρόνια.
Η πυρηνική βιομηχανία σήμερα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της τόσο αδίστακτα όπως οι βιομηχανίες του 19ου αιώνα οι οποίες ισχυριζόντουσαν ότι το νέφος από τον Άνθρακα είναι το λογικό αντίτιμο για την πρόοδο. Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καλύτερος τρόπος να βράσουμε σε ένα μπρίκι λίγο νερό για να καλυφθούν οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι να ανάψουμε φωτιά ίση με το ισοδύναμο μιας ηλιακής ακτινοβολίας.
Η ΙΕΑΕ μετρά μόνο τα άμεσα θύματα της πυρηνικής έκρηξης και δεν υπολογίζει ούτε καν τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών παρ’ ότι είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες που οδήγησαν στην απαγόρευσή τους. Δεν υπολογίζει σαν σημαντικές τις επιπτώσεις από την έκθεση σε χαμηλή δόση ραδιενέργειας παρ’ ότι μπαίνει μέσα στον οργανισμό και ακτινοβολεί για χρόνια περισσότερα από όσο το αναμενόμενο ανθρώπινης επιβίωσης. Όμως οι πυρηνικοί φυσικοί και οι δικηγόροι οι οποίοι αποτελούν την διοίκηση της WHO δεν είναι οι ειδικοί επιστήμονες για να κατανοήσουν τη δράση της ραδιενέργειας στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων.
Εμείς οι γιατροί που ζούμε δίπλα στον ετοιμοθάνατο γνωρίζουμε πότε πρέπει να μιλήσουμε για ανίατη ασθένεια και σε τέτοιο στάδιο έχει πια προχωρήσει η ανθρωπότητα από τη ραδιενέργεια, που έχουμε διασπείρει στον πλανήτη. Οι επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο είναι ο χρόνος ημιζωής του Καισίου, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης και θα αυξηθεί από το συνεχιζόμενο fall out της Φουκουσίμα. Ας σημειωθεί ότι μετράται μόνο το Καίσιο και όχι το Στρόντιο και το πολύ πιο επικίνδυνο Πλουτώνιο, επειδή η μέθοδος ανίχνευσής τους είναι δαπανηρή και χρησιμοποιείται το Καίσιο απλώς σαν δείκτης επιπολασμού της ραδιενέργειας. Το Στρόντιο ήταν το στοιχείο που ανιχνεύθηκε στα δόντια των παιδιών μετά τις ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές και ανιχνεύεται και σήμερα στην Ευρώπη στα παιδιά της Ουκρανία και Λευκορωσίας, τα οποία θα αναπτύξουν ή έχουν ήδη αναπτύξει Λευχαιμίες.
Η υγεία των κατοίκων της γης υπονομεύεται από την εμμονή του πυρηνικού λόμπυ να υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών της γης στο όνομα της αποτυχημένης πια τεχνολογικής ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του Ουρανίου, τις πυρηνικές βόμβες τις πυρηνικές δοκιμές, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τις βόμβες Απεμπλουτισμένου Ουρανίου όλος ο κύκλος γύρω από τα πυρηνικά σφίγγει στραγγαλίζοντας την υγεία του πλανήτη. Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το ενεργειακό πρόβλημα. Αρκεί να αντισταθούμε όλοι στα οργανωμένα συμφέροντα που επιμένουν να προωθούν την πυρηνική τεχνολογία.
Μαρία Αρβανιτη Σωτηροπούλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου