Αναφορά για το δικαίωμα στην Ειρήνη στο Συνήγορο του Πολίτη (Μ.Γλέζου. Μ. Αρβανίτη Σωτηροπούλου Π.Τριγάζη 21-9-2009
Αναφορά στο συνήγορο του πολίτη
για το δικαίωμα στην Ειρήνη
Με την ευκαιρία της Διεθνούς
Ημέρας Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου) και της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την
υιοθέτηση της «Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης του ΟΗΕ για μια Κουλτούρα
Ειρήνης», προσφεύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη για την προστασία του
Δικαιώματος στην Ειρήνη.
Αναφορά Μ. Γλέζου, Μ. Αρβανίτη -
Σωτηροπούλου και Π. Τριγάζη στον Συνήγορο του Πολίτη
Στη βάση των παραπάνω και της διαπίστωσης ότι ο πόλεμος οδηγεί στην άρνηση όλων των δικαιωμάτων, αλλά και ότι η ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία πολέμου, θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην ειρήνη πλήττεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν βαρύτατο τίμημα για πολυδάπανους εξοπλισμούς δεδομένου, ότι σε καθένα και καθεμία αναλογούν 550 ευρώ ετησίως, ενώ η παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη είναι 202 δολάρια κατά κεφαλή ετησίως (στοιχεία του 2007). Επιπλέον οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται υπό καθεστώς αδιαφάνειας και με απουσία διακομματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η χώρα μας συμμετέχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν, που ήδη διαρκεί 8 χρόνια και έχει θύματα πολλούς αμάχους. Έναν πόλεμο που επί επιπλέον κοστίζει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της διεθνούς βοήθειας σ’ όλες τις φτωχές χώρες.
Οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, πρόσφυγες πολέμου οι περισσότεροι, δεν απολαμβάνουν του δικαιώματος αυτού παρά μόνο σε απελπιστικά μικρά ποσοστά. Το 2008 το ποσοστό χορήγησης ασύλου ήταν 0,05%, αφού υπήρξαν μόλις 14 θετικές αποφάσεις σε σύνολο 29.573 αιτήσεων που εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Τον περασμένο Γενάρη, όταν μαινόταν ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, αποκαλύφθηκε, μέσω του αμερικανικού Πενταγώνου ότι το Ελληνικό λιμάνι του Αστακού χρησιμοποιήθηκε για τη διακίνηση αμερικανικών όπλων προς το Ισραήλ. Εμπλοκή που γίνεται πιο σοβαρή, μετά και την πρόσφατη δημοσίευση Έκθεσης Ειδικής Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, όπου τεκμηριώνεται η τέλεση εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του πολέμου αυτού.
Εξαπλώνονται τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στη χώρα μας, όπως και σ’ όλη την Ευρώπη, τα οποία καλλιεργούνται από συγκεκριμένες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια των πολιτών και τα οξυμένα προβλήματα στις συνθήκες της κρίσης. Φαινόμενα που είναι σε ευθεία αντίθεση με μια κουλτούρα ειρήνης και συνύπαρξης και τα οποία «μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όπως αναφέρει η Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού (Ντέρμπαν 2001).
Έχουμε επίγνωση ότι το νομικό υπόβαθρο για την προσφυγή μας είναι ασθενές. Όμως είναι καιρός για την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες, για να αναγνωρισθεί το δικαίωμα στην ειρήνη ως ανθρώπινο δικαίωμα, άμεσα συνυφασμένο με το δικαίωμα στη ζωή.
28 Σεπτεμβρίου 2009
Μανώλης Γλέζος
Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων (Ελληνικός κλάδος της IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985)
Πάνος Τριγάζης
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου