Κατά των βιαστών Tζην και Μαρτίνι


Tζην και Μαρτίνι

Μετά τις κινητοποιήσεις στην Ινδία κατά των ομαδικών βιαστών και την τραγική περίπτωση βιασμού με φόνο και πυρπόληση του πτώματος σε πυλωτή στην Ελλάδα, ιταλικό εφετείο αποφάσισε ότι το παντελόνι τζην είναι αποτελεσματικό κατά των βιαστών, αθωώνοντας με αυτό το σκεπτικό το βιαστή 18χρονης.
Το τζην, είπαν οι σοφοί δικαστές δύσκολα βγαίνει, άρα απαιτείται η συναίνεση του θύματος για να ξεκουμπωθεί το φερμουάρ του. Και ποια δε θα υπέκυπτε στη γοητεία του μίστερ Μαρτίνι, θα σκέφθηκαν ζαλισμένοι από τις διαφημίσεις.
Πρωτότυπο; Καθόλου. Επί τουρκοκρατίας οι γυναίκες φορούσαν πολλά ρούχα και μακρυά εσώρουχα για να προλάβουν τις επιδρομές των κατακτητών στα χωράφια όπου δούλευαν. Πάντα γινόντουσαν βιασμοί και πάντα θα γίνονται. Κάποτε αφελώς πιστεύαμε ότι η σεξουαλική στέρηση προκαλούσε τη βία στους άνδρες. Τώρα παρά τη σεξουαλική απελευθέρωση διαπιστώσαμε ότι οι βιασμοί πολλαπλασιάστηκαν. Είναι θέμα παιδείας, όπως προτείνουν κάποιοι ή είναι γενετικά καθορισμένη ανωμαλία που επιτείνεται με κάποιους κοινωνικούς παράγοντες;
Το μόνο πρωτότυπο στην ιταλική περίπτωση είναι ότι ενώ συνήθως τα μίνι ήταν το άλλοθι των ανδρικών επιθέσεων, τώρα έχουμε και τα τζην στη φαρέτρα των “αθώων” ανδρών, που βιάζουν επειδή υποκύπτουν στη γυναικεία προκλητικότητα. Πώς δεν προχώρησαν στη ευφυή παρατήρηση του ότι και η γυναικεία τσάντα, ειδικά αν είναι βαριά, μπορεί ν' αποδειχθεί πανίσχυρο όπλο; Δεν είδαν πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζουμε τους τσαντάκηδες;!
Είναι παράξενο στη χώρα της υψηλής μοδιστρικής, όπως εξελίχθηκε η Ιταλία, οι δικαστές να είναι τόσο άσχετοι για τις ενδυματολογικές συνήθειες του ωραίου αδύναμου φύλου. Ίσως να επηρεάστηκαν από τη διαφήμιση κάποιων τζην, που δε σχίζονται ούτε και όταν τα τραβάνε άλογα. Ξεχνούν το γεγονός του βιασμού ανδρών από άνδρες. Το παντελόνι δεν έσωσε κανένα θύμα, ούτε η κελεμπία διευκόλυνε τους άνδρες που αναζητούν την ηδονή στην υπέρτατη βία. Αντίθετα, κατά τους ψυχολόγους η δυσκολία και η αντίσταση προκαλούν τη μεγαλύτερη διέγερση.

Σύσσωμες οι βουλευτίνες πρότειναν στις γυναίκες της Ιταλίας να καταργήσουν τη φούστα και να υιοθετήσουν τζην. Αφελής αντίδραση που θυμίζει την πάλαι ποτέ πυρπόληση του στηθόδεσμου. Έτσι κι αλλιώς το τζην είναι η στολή της νέας γενιάς. Οι βιασμοί ήταν και είναι πραγματικότητα σε κάθε χώρα με κάθε ενδυματολογική προτίμηση, ακόμη και με τσαντόρ ή ζώνες αγνότητας. Η υπερκάλυψη του γυναικείου κορμιού απλώς συγκαλύπτει και τις περιπτώσεις βιασμού, δεν τις εξαφανίζει. 
Μακάρι να εδραιωθεί στην Ινδία, όπου οι γυναίκες καίγονται ζωντανές για να μπορέσει ο σύζυγος ν' αποκτήσει νέα προίκα με νέο γάμο, ένα κίνημα κατά της βίας των γυναικών, όχι μόνο στα λεωφορεία. Μακάρι παντού οι θεσμοί να λειτουργούσαν αποτελεσματικά για τις γυναίκες θύματα. Μακάρι τα τζην να ήταν αποτελεσματική ασπίδα κατά των βιαστών για τα κορίτσια που σε ιδανικές κοινωνίες σπουδάζουν ή δουλεύουν ισότιμα πλάι στους άνδρες. Στον κόσμο που ζούμε σήμερα θα ήταν μια μικρή παρηγοριά.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα